Дурниці

Перечепилась ногою за порожню пляшку пива — яка трагедія. Треба ж потім хвилин зо двадцять іти й лаятись у думках, аля «яка у нас погана влада, зовсім не думає про чистоту міста...і.т.д.і.т.п.» Потім думки перескакують з однієї звивини мозку на іншу. В уяві народжуються модні сукні, аксесуари, врешті-решт туфельки, які хотіла купити собі на день народження. І настрій начебто покращується. Хоча ні, він стає зовсім хороший, як на такий сірий і пасмурний день: якось заклопоталася зранку, забула подзвонити в небесну канцелярію і замовити півкілограма сонячного проміння. 
     Випросталась, підняла підборіддя, легким рухом руки поправила зачіску і гордо пішла далі, зовсім  забувши  про ту дурнувату пляшку від пива. Не минуло  й десяти хвилин, як у плече штовхнув зовсім безманерний чоловік. Випадково, звісно. Але як же навіть випадково можна штовхнути таку красуню. Це ж просто небачене неподобство. «Мужчина, можна якось обережніше ходити?» — гукнула у слід. Та чоловік тільки відмахнувся рукою замість слів «мені ніколи».  
     Знову настрій паскудний. І в тендітну головку залітають нові лайливі слова, цього разу звернені до невихованих людей, аля «понароджували тут всяких, а манер нікому було навчити і т.д. і т.п.». Та раптом набридає  злитися на увесь світ, у вушка пролазять гадюки-навушники і вприскують у голову свій яд на ім'я «Крихітка Цахес — З тобою». Стає спокійно, навіть занадто. Забувається про  порожню пляшку від пива і про того дурнуватого незграбного чоловіка. 
     Легкий транс. Рівновага. Безтурботно і весело. Так і ходила б собі замріяними вулицями міста, оглядаючи вітрини нових бутиків. Згадала, ще ж треба до салону краси зайти, кінчики волосся почали сіктися. Варто щось із цим вдіяти, та й зачіску можна б було загалом змінити. Стати більш загадковою, привабливою, кра… (наступила в калюжу)… сивою… Справді, такою, як зараз. Люди, мабуть очей не можуть відвести. Який сором. Вся заляпалася.  І звідки цій калюжі тут взятися, дощу ж декілька днів як не було! Жах. От на маєш тобі! — «Безтурботний ранок». І що тепер? Куди тка далі… слід повертатися додому і приводити себе до божого вигляду. Яке паскудство. 
     Гадюки різким рухом вискакують з вух, наче їх  хтось силою виштовхав. Екстрасенси могли б побачити зараз замість  них густу пару: злість так і пихтить.Довелося пришвидшити хотьбу. Добре, що хоть до квартири йти якихось п'ятнадцять хвилин, якщо зрізати дорогу і пройтись через ринок. Так і зробила. Поки крокувала, проклинала сьогоднішній ранок найновітнішими прокльонами! А хай йому… Ця пляшка, чоловік, калюжа. Всі наче домовилися. Містика якась.
      І незчулася, як опинилась під власними дверима. Знервовано почала шукати ключі. Дорогою завжди здавалося, що всі люди нахабно вирячилися на світлі колготи, з яких красувалися чорно-коричнево-зелені краплини калюжного болота. Один рух — і все, вдома. Тільки підняла голову, як побачила з правого боку на тумбочці стільниковий телефон. Чорт! А в мене ж  було відчуття, наче щось забула. Рефлекторно потяглася до мобільного.Натиснула клавішу, маленький екранчик привітно посміхнувся яскравим світлом. 
     Дивно, мати дзвонила дев'ять разів. Мабуть стурбувалася, що я трубки не підняла з першого разу.  Ну нічого, зараз це виправимо. Знімаючи з ніг промоклі осінні чобітки, набрала матусин номер і натиснула кнопку «виклик». Декілька гудків, секунди тиші — і  по той бік почувся стивожений  голос. «Здається, мама плакала».  
  — Що сталося?
  — Його більше немає… Доню, ти чуєш? 
Ступор. Похилилася на табуретку, що стояла неподалік. Мутні пекучі сльози стрімко покотилися до вуст… Моторошна тиша…
  — Доню? 
«Порожня пляшка від пива, брутальний чолов'яга, калюжа посеред сухого тротуару — які дурниці...»
Його більше немає…

4 коментарі

Олег Барасій
ну… що тобі сказати… моє не глибше твого…
проймає…
Сусанна Бугай
Дійсно, навколо стільки дрібниць, які нібито отруюють наше життя…
Та ми розуміємо, що це не так лише за таких шокових ситуацій…
Іванка Шкромида
от-от… Так що варто інколи пропускати багато деталей життя повз свідомість. Так буде легше, мабуть.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте