Прозорість державної влади, або Що ми знаємо?

         

 «Забезпечення прозорості та відкритості вітчизняних органів влади в контексті європейського досвіду» — таке питання обговорили 27 травня  представники місцевої влади та самоврядування, науковці, громадські діячі під час круглого столу.

         Далеко не кожен житель України, особливо мешканець села, має можливість постійно ознайомлюватися з новою інформацією, що надходить від державних органів.  Надто великою є зараз проблема комп’ютиризації та й доступу до інтернету загалом. Бракне вільних вай-фай зон. А якщо й слідкує людина за новинами через засоби масової інформації, то постає інша проблема – як отримати відповіді на ті питання, які найбільше турбують, проте замовчуються.
         На цьому під час засіданняакцентувалаасистент кафедри міжнародної інформації Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича — Юлія Балицька:
-         Взагалі публічна політика забезпечує відкритість та прозорість дій влади. Дає можливість громадянам впливати на процес розробки та впровадження державних рішень. В нас деякі кроки зроблені – це сайти органів влади в Інтернеті  і доступ до них, представлена інформація для громадян. Трішки нижчим, ніж в країнах Європи, в нас є зворотній звязок. Важливо не тільки громадянам споживати ту інформацію чи знати про ті події, які відбуваються у владі. Але й мати можливість звернутися до влади. А звернутися тим шляхом, який зараз у нас присутній – це є дуже складно. Неможливо  відразу отримати відповідь, як завжди це буває – черги, переходження листів. А саме через такий сайт влади було би дуже зручно, що є в Європі, подати заяву, подати звернення і отримати швидку відповідь на свій запит. У нас є дуже багато законопроектів спірних, які обовязково треба обговорювати з громадськістю.
         Під час круглого столу до розгляду також взяли  питання нормативно-правового забезпечення відкритості органів влади. Особливу увагу присутні надали шляхам покращення доступу офіційної інформації до пересічних громадян. На думку заступника директора, начальника управління науково-дослідного відділу Чернівецького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації  Сергія Гакмана, «потрібна досить серйозна кампанія щодо інформованості громадян про свої права, в тому числі організованої громадськості. Має бути професійне навчання працівників органів влади, щоб вони були готові до цього рівня відкритості, прозорості і гласності і в тому числі до партнерських відносин з організованою громадськістю. І нарешті потрібно, щоб кожній людині було не байдуже, що буде з ним  і що буде з його країною. Рівень демократичності не можна очікувати з роками. Якщо не докладати серйозних зусиль до цього, то ця демократія може ніколи не прийти до нас».
         Оскільки Євросоюз, до якого Україна активно прагне долучитися, в першу чергу вимагає відповідного рівня демократії в державі,  питання відкритості та прозорості органів державної влади на разі є нагальним для нашої країни. І хотілося б, аби практика європейських країн, до прикладу Франції, де представники влади в електронному режимі ведуть постійне спілкування із населенням з приводу того чи іншого потенційного законопроекту, все ж реалізувалася в Україні найближчим часом.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте